Diyabetli Bir Kişi İçin Sağlıklı Beslenme Planı Nedir?

Amerikan Diyabet Derneği’ne göre, diyabetli bir kişi için sağlıklı bir beslenme planı, sebzeler ve tam tahıllar dahil olmak üzere çeşitli gıdaları içerir. Diyabetli kişiler aynı zamanda yağsız süt ürünleri, fasulye ve yağsız et de tüketmelidir. Kümes hayvanları ve balık da mükemmel protein kaynaklarıdır.
Diyabet hastaları mümkün olduğunca doymuş yağlardan, trans yağlardan, kolesterolden ve sodyumdan uzak durmalıdır. Mayo Clinic bunun yerine vitamin, mineral ve lif açısından zengin gıdaların teşvik edildiğini açıklıyor. İşlenmiş gıdalardan da kaçınılmalıdır.
Mayo Clinic, somon, halibut, morina veya ton balığı gibi kalp açısından sağlıklı balıkların haftada en az iki kez yenilmesini öneriyor. Tam buğday unu, buğday kepeği, kuruyemişler ve baklagiller gibi lif açısından zengin besinler, kalp sağlığını desteklemesi ve aynı zamanda kan şekeri seviyesini düzenlemesi nedeniyle idealdir.
Mayo Clinic, sağlıklı bir beslenme planı oluştururken ve uygularken, karbonhidratları saymak ve her gün aynı saatte aynı miktarda yemek çok önemli. Kayıtlı bir diyetisyen, uygun karbonhidrat kaynakları ve miktarlarının yanı sıra uygun insülin telafisi konusunda bireye özel bilgi sağlayabilir.
Mayo Clinic, diyabetli bazı kişilerin diyet planlaması için yiyecek listesi sistemini veya glisemik indeksi kullandığını belirtiyor. Sağlıklı bir beslenme planı düşünürken beden ve fiziksel aktivite düzeyini göz önünde bulundurun. Aktivite düzeyine göre özel ihtiyaçlara uygun yiyecek porsiyonlarını bulun.
Kaynak: https://www.reference.com/world-