Dengesiz Beslenmenin Etkileri Nelerdir?
Sektörmedya araştırma:
Dengesiz beslenme, yüksek tansiyon, obezite, diyabet, diş çürüğü, koroner kalp hastalığı, hipertansiyon, osteoporoz, yetersiz beslenme ve osteoartrit gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Dengesiz beslenmenin aynı zamanda zayıf uyku, ruh hali sorunları, mide yanması, hazımsızlık ve zayıf beyin fonksiyonu gibi kısa vadeli riskleri de vardır.
Dengeli bir beslenme, vücuda bol miktarda sağlıklı yağ, karbonhidrat, protein, mineral ve vitamin sağlamak için tüm temel besin gruplarından yararlanmalıdır. The New York Times’a göre çoğu tıp uzmanı her gün en az altı porsiyon tahıl, dört porsiyon sebze ve dört porsiyon meyve yemeyi öneriyor. Buna 6 ons balık veya kümes hayvanı eti ve üç porsiyon yoğurt, peynir veya süt gibi az yağlı süt ürünleri eşlik etmelidir.
Dengeli bir beslenme için kalori alımını egzersizle dengelemek de önemlidir; Egzersizi arttırırken kalori alımını yavaş yavaş azaltmak zamanla kilo alımını önler. Sağlıksız yağlar oldukları için trans yağ asitlerinden her ne pahasına olursa olsun kaçınılmalıdır. Genellikle kurabiye ve donut gibi ticari olarak pişirilmiş ürünlerde, işlenmiş gıdalarda, margarinde ve kızarmış yiyeceklerde bulunurlar. Kolesterol alımı 300 mg/gün’ün altında olacak şekilde sınırlandırılmalıdır. İlave şekerlerden de kaçınılmalıdır. Dengeli beslenmek isteyen kişilerin vücutlarının neye ihtiyacı olduğu konusunda kendilerini eğitmeleri önemlidir.