Zafer Gökcan-Gazeteci: Toplumsal tarih göstermektedir ki; tekrarı ve sürekliliği olmayan her şey yok olur.

zafer gökcan
9 EYLÜL 1923
HALK FIRKASI KURULUŞU

Toplumsal tarih göstermektedir ki; tekrarı ve sürekliliği olmayan her şey yok olur.

Ecevitin düşüncesi “Ulusal Demokratik Sol” yani Halkçılik idi.Onun için ona bu Halk ,”Karaoğlan”(Karahanlilardan itibaren Halk tan secilen Han’a “Karahan” denir.) ,”Halkçi Ecevit ” ünvanı verdi.

Ecevit’e neden Halkçı denildi?

Ulusal kurtuluşu başaran ve Cumhuriyeti kuran ,Müdafai Hukuk (Adaleti Savunma ) ve Kuvayi Milliye (Ulusal Güçbirliği) yi kuran Halk ,Halk Partisini kurarak,Halk Cumhuriyetini kurduğu için,Atatürk’ün yönetim sistemi olan Halkçılığın gereğini, Ecevitin sürdürmesi nedeniyle ;Ecevite Halk”Halkçı Ecevit” ünvanını verdi.

Atatürk’ün kurduğu Halk Cumhuriyeti T.C yi ve Halk Partisini sahiplenip,Halkçılıgı yürüten, Ecevitin takipçilerine sesiz , küskün durmak yaraşır mı?

9 Eylul Kurtuluş günü ve Halk Fırkasınin kuruluş gününü sesiz geçistirmek yakışır mı?

Kemalist Cumhuriyetçi ,Ulusal Demokratik Sol dan, Liberalizme ve Marksist Sosyalizme savrulmuşlar olabilir.

Ancak ,Komünist devletçi ve Liberal sermayeci kesime karşı ,Ulusal Demokratik Sol , Cumhuriyetçi ve Halkçı bir duruştur.

Halk olarak ,Her alanda Halk sektörü ve Halk Meclisi ile patron ,Şeyh ve Lider diktalarına karşı mücadele edip,Halk egemenliğini ve halk iktidarını kurma zamanıdır.

23 nisan 1920 de TBMM ,Osmanlı Meclisi Mebus anın yerine açılınca ,İttihat ve Terakki ideoloğu Kör Ali Ihsan,Meclis için seçme ve seçilme ile temsilcilik niteliği üzerine bir Yönetmelik hazırlıyor.

Kör Ali İhsan,TBMM ye seçilecek temsilcilerin Meslek temsilcilerinden oluşturulmasını,Her Mesleğin bir odası ve oda temsilcilerinin TBMM de kendi meslektaşlarını temsil etmesi sistemini hazırlar.

Atatürk,Kör Ali İhsanin hazirladığı,yönetmeliğin olması gerek olduğu,ancak “henüz meslek sahibi bir halka sahip olunmadığı için bunun ağa ve Şeyh’ lerin egemenliğine neden olacağını bu neden lede Yerel “halk temsilciliği” yöntemi ile yapılmasının  Ulusun egemenliği için uygun olacağını” söyleyerek,Halk Temsilcileri esas alınır.

1923 de “Partili Meclis” sistemine geçilince temsilciler yerel halkın belirlemesi yerine partinin ve parti yönetiminin belirlediği bir temsiliyet oluşarak,liderin belirlediği duruma dönüşmüstür.

Simdi tam da ,Kör Ali Ihsanin yüzyıl önce hazırladığı meslek temsilcilerinden oluşan TBMM ye geçme zamanıdır.

i

İsçiler Sendikaları,Esnaflar odaları,Köylüler üretici birlikleri, Kadın örgütleri,Gençlik,Engelli örgütleri Temsilcileri ile TBMM ye girmeli,T.C Halk Cumhuriyetine dönüşmelidir.

Kim yapacak bunu? Meslek ve Mensubiyet temsilcileri ile Halk yapacaktır…

Barolar,Mimar-Mühendisler,Tabip Odaları,Veteriner,Eczacı ,Muhasebeci,Müşavir,Teknisyen,Esnaf odaları,köylü birlikleri,Kadın ,Gençlik,Engelli Kuruluş temsilcileri Halk Cumhuriyetinin TBMM sinde portakal dilimleri gibi bir araya gelerek, halk Egemenliğini kuracaklardır.

9 Eylül Ulusal kurtuluş ve Halk Fırkasınin yüzüncü yılı kutlu olsun.
Atatürk’ün yolunda,Ecevitin izinde,Soysalın öncülüğünde yürüyenlere selam olsun…
Z.Gökcan
10/09/2023

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Hakkımızda

Hayat çok uzun gibi gözükse de, uzun değil kısadır. Yaşam tecrübelerle olgunlaşır. Ülkemizin milli ve manevi değerlerine sahip çıkmak görevimiz olmalıdır. Ulusal milli birliğimize sahip çıkmalıyız. Bir toplumda dil, din, milli ve manevi değerler kaybolursa, o toplum dağılmaya ve yıkılıp yok olmaya mahkûm olur.


İLETİŞİM

BİZİ İSTEDİĞİNİZ ZAMAN ARAYIN