UYUŞTURUCUYLA MÜCADELEDE BİLİM ETKİNLİKLERİ SÜRÜYOR
UYUŞTURUCUYLA MÜCADELEDE BİLİM ETKİNLİKLERİ SÜRÜYOR
Basın Bildirisi: Demirci Mehmet Efe Konağı/Karargahı Kamulaştırılarak Ülkemize Mal Edilmelidir.
2017 yılında Kütahya’nın Emet ilçesinde düzenlenen “Bağımlı olma, özgür ol” konulu sempozyumda katılan akademisyenler, olarak Milli Mücadelede Dr. Fazıl Doğanın karargahı olarak kullanılan Emet Zeytinoğlu Hanı’nın mutlaka istimlak edilerek ilçeye kazandırılması gerektiğini belirtmiştik. Milli mücadele dönemi kahramanlarından Dr. Fazıl Doğan’ında karargah olarak kullandığı Emet Zeytinoğlu Hanı yıllar içinde Devletin çalışmaları sonucu kamulaştırılıp Emet halkına hediye edilmiş ve müzeye dönüştürülmüştür.
2-3 Haziran 2021 tarihinde Söke’de kapalı ve açık oturumlarla başlatılan ve Çorum İskilip, Yozgat Akdağmadeni, Eskişehir Odunpazarı, İzmir Foça’da sürekli güncellenen “Uyuşturucuyla Mücadelede Bilim” etkinlikleri sadece uyuşturucu ve bağımlılık hususlarını değil her türlü sosyal ve kültürel hususlara da dikkat çekme misyonu üstlenmeye devam etmektedir. Bu çerçevede 18 Mart 2023 de Isparta’nın Gönen İlçesinde Ülkemizin gizli kalmış değerlerinden biri daha tespit edilmiştir.
Milli Mücadele yıllarında Demirci Mehmet Efe’nin 1920 yılında yedi ay süreyle Isparta ili Gönen İlçesi İğdecik Köyünde ikamet ettiği konak. “Uyuşturucuyla Mücadelede Bilim” sempozyumu çerçevesinde Gönen Belediyesi’nin davetlisi olarak ilçeye gelen akademisyenler Gönen Kaymakamı, İlçe Jandarma Komutanı, öğretmenler, velilerin ve basının katıldığı toplantıda, uyuşturucuyla bağlantılı ölümler, bağımlılık ve tedavisi, çocuğunuzun uyuşturucu madde kullandığını nasıl anlarsınız, madde kullanımına bağlı ağız ve dişlerde oluşan hasarlar ve uyuşturucuyla ilgili yasal düzenlemeler başlıklı konuları aktarmışlardır.
Sempozyum sonunda İğdecik Köyü’nde Demirci Mehmet Efe’nin Milli Mücadele yıllarında ikamet ettiği konağı ziyaret etmişlerdir. Sunum yapan akademisyenler Prof. Dr. İ. Hamit Hancı Adli Bilimciler Derneği Başkanı, Prof. Dr. Lütfü Çakmakçı Süleyman Demirel Üniversitesi Önceki Dönem Rektörü, Prof. Dr. M. İrfan Karadede İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Prof. Dr .Hatice Demirbaş Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Prof. Dr. Çetin Lütfi Baydar. Süleyman Demirel Üniversitesi, Av. Aydoğan Hepdemirgil, E. Emniyet Müdürü Bülent Kılıçtepe Konağın terk edilmiş ve bakımsız bir halde olduğunu, tarihimiz için bu kadar kıymetli bir yerin kamulaştırılarak Isparta’ya ve ülkemize kazandırılması gerektiğini belirtmişlerdir.
Milli Mücadele yıllarında Demirci Mehmet Efe 1920 yılında yedi ay süreyle Isparta ili Gönen İlçesi İğdecik Köyünde bulunun konakta ikamet etmiştir. Bu binayı karargâh binası olarak kullanmıştır. Bir dönemin tarihine tanıklık etmiş olan konak günümüze değin ayakta kalmayı başarmıştır. Ayrıca konak, tarihi değerinin dışında mimari anlayışı ve gösterişli süslemeleri ile Geleneksel Isparta Evleri içerisinde önemli bir yere sahiptir. Ancak gerek plan kurgusu, gerek yapım sistemi, gerekse bezeme özellikleri ile Batı Anadolu geleneksel konut kültüründen izler taşıyan yapı günümüzde oldukça harap durumdadır. Yapı hem yazınsal literatürde hem de Isparta Mimari Değerleri açısından hak ettiği ilgiyi görememiştir. Çalışma kapsamında, Isparta Kenti açısından mimari ve tarihi açıdan önem arz eden, ancak kırsal yerleşimde bulunması nedeniyle gözden uzak kalan Demirci Mehmet Efe konağı olarak bilinen tarihi yapının mimari açıdan incelenmesi, belgelenmesi ve kentin mimari değerleri arasına kazandırılması gerekmektedir.
İğdecik Köyü: Isparta’nın Gönen ilçesine bağlı Isparta merkezin kuzeyinde 23 km. mesafede bulunan bir köydür. Köyün batısında Milli Mücadele döneminde Antalya’yı cepheye bağlayan Baladız ve yolu, Kuzeyinde Geresin (Güneykent) bulunmaktadır. Güneyinden tren yolu geçen köy Burdur Afyon Yolu üzerinde de bulunması itibariyle önemli bir noktadadır. Demirci Mehmet Efe 1920 yılında yedi ayı aşkın bir süre bu köyde ailesiyle kalmıştır. Milli Mücadele döneminde Isparta merkeze bağlı olup 436 kişiden oluşan köy 1991 yılında Gönen’in ilçe olması ile buraya bağlanmıştır. Günümüzde yaklaşık 120 hane ve 300’e yakın halk yaşamaktadır. Demirci Mehmet Efe burada günümüzde “Demirci Mehmet Efe Konağı” olarak bilinen yerde kalmıştır.(Konak özellikleri için Bakınız: Doğan Demirci, Demirci Mehmet Efe Isparta’nın İğdecik Köyündeki karargah Konağı)
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Söke İşletme Fakültesi Dekanı, Adnan Menderes Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Turan Akkoyun “Söke’mizde başlayan ve sürekli kendini güncelleyen Uyuşturucuyla Mücadelede Bilim etkinliklerinin hem akademi hem de kolluk kuvvetleri işbirliği yanı sıra Türkiye açısından sosyo-kültürel konuları mahallinde gözlemleme ve dikkat fırsatı vermektedir. Yakın geçmişte İskilip’te Adnan Menderes Dönemi açılan sanayi kuruluşları ve fabrikalar, en son Çanakkale Zaferinin yıldönümünde Gönen’deki Demirci Mehmet Efe Karargahı değerlendirmeleriyle açıklamaları akademi-toplum birlikteliğinin önemini bir kere daha hatırlatmıştır. Demirci Mehmet Efe’nin Aydın, Milli Mücadele ve Başkumandan Gazi Mustafa Kemal Paşa için önemi de zaten iyi bilinmektedir. Farkındalık sağlayan nice etkinlikler diliyorum” dedi.
Sekörmedya-21.03.2023