Sektör Medya: Funda Tümer
Türk Tiyatrosunun usta ismi Muhsin Ertuğrul için Harbiye Muhsin Ertuğrul sahnesi Fuayesi’nde anma etkinliği düzenlendi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları kurucusu olan büyük usta vefatının 44. yıl dönümünde düzenlenen etkinlik ile anıldı. Etkinliğe tiyatro ve sinema dünyasından çok sayıda isim katıldı.
Türk tiyatrosu ve sinemasına büyük katkıları olan Muhsin Ertuğrul, Türk sinemasına ilk uluslararası ödülü kazandırmış, Batı tiyatrosunun yorum, sahne tekniği ve yönetim alanlarındaki yeniliklerini Türk tiyatrosunda da uygulamaya koymuş ve tiyatronun tüm şehirlere yayılmasına katkıda bulunmuştur.
Ertuğrul sadece tiyatro kurmakla kalmamış, yapım şirketleri kurarak Türk sinemasına da büyük katkılar sağlamıştır. Usta oyunculuğunun yanı sıra, film senaryoları yazmış, yapımcılık ve yönetmenlik yapmıştır. Ertuğrul, Türk sinemasında tamamı renkli olan ilk filmi ‘(Halıcı Kız) 1953 yılında çekerek renkli filmlerinde öncüsü olmuştur.
Muhsin Ertuğrul adına düzenlenen etkinlikte konuşma yapan Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Ayşegül İşsever, Muhsin Ertuğrul’un sanatçılığının sadece Türk tiyatrosunu değil bütün medeniyet dünyasını etkilediğini ifade ederek ”Bizler genel sanat yönetmeni olarak Muhsin Ertuğrul’dan sonra bu tiyatronun sanat yolculuğuna yön verenler biliriz ki oturduğumuz koltuğa vekaleten otururuz. Çünkü makamın gerçek sahibi Muhsin Ertuğrul’dur” dedi.
Çağdaş Türk tiyatrosunun batılı anlamda kurucusu olarak kabul edilen Ertuğrul, 1922-1939 yılları arasında Türkiye’de film yapan tek kişidir.
Büyük usta, sanat yaşamının 70. yılı kutlamalarına katılmak üzere gittiği İzmir’de 1979 yılında kalp yetmezliği sonucu vefat etmiştir. Vefatından bir hafta önce, katıldığı bir törende ”Unutulmamak güzeldir. Sanatsal yaşamımın en güzel armağanını aldım. Artık ölsem de gam yemem” diyerek duygularını ifade etmiştir. Katıldığı o törende Muhsin Ertuğrula’ Ege Üniversitesi tarafından fahri doktor payesi takdim edilmiştir.