Rukiye Sultan Diyor ki:Mustafa Kemal Atatürk’te ayrı bir özellik daha vardı. İleriyi görebilmek.

Rukiye Demir Sultan.

Sevgili okurlar, Mustafa Kemal Atatürk’te ayrı bir özellik daha vardı. İleriyi görebilmek. Sezgileri çok kuvvetli idi. Biliyorsunuz, Bolşevik ihtilali ile Rusya’nın hakimiyeti altına giren Türk Cumhuriyetlerinin 70 yıl sonra bağımsızlıklarına kavuşacağını da söylemişti.

Sosyal Medya’da paylaşılan ve bana da gelen bir yazıyı ben de burada aynen sizlere aktarmak istedim. Önemli bir yazı. Atatürk’ün ön sezgilerinin ne kadar iyi olduğunu, söylediklerinin aynen gerçekleştiğini anlatan bir yazı.

1951’de Amerika’da yayımlanan Caucasus dergisinde “Hayret verici siyasi kehanetler” başlığı altında bir yazı yayımlanıyor.

Bu yazı Atatürk’le General McArthur arasında 1932 yılında yapılmış olan bir konuşmayı naklediyor. Generalin sorusu üzerine Atatürk, yakın gelecekteki savaş ihtimalleri üzerine şu tahlil ve tahminlerde bulunuyor:

“Almanya, kısa sürede büyük bir ordu meydana getirebilecek ve İngiltere ile Rusya hariç, bütün Avrupayı işgal edebilecek yetenektedir. Savaşın patlaması 1940-1945’ten daha sonraya kalmayacaktır. Fransa büyük bir askeri güç oluşturma yeteneğini kaybetmiştir. İngiltere artık, adalarının savunması bakımından Fransayı hesaba katamaz. İtalya Mussolini’nin yönetiminde şüphesiz önemli ölçüde yükselmiş ve ilerlemiştir. Mussolini, gelecek savaşa katılmaktan kaçınırsa, İtalya’nın dış görünüşündeki büyüklüğün yarattığı tehditten yararlanarak, barış konferansı masasında ana rollerden birini oynayabilir. Ama, korkarım ki, İtalya’nın bugünkü şefi, bir Sezar rolü oynamanın cazibesine dayanamayacak ve İtalya’nın bir askeri güç olma yeteneğinden uzak olduğu gerçeğini hemen ortaya koyacaktır. Amerika, tıpkı geçen savaşta olduğu gibi, tarafsız kalamayacak ve Almanya, Amerika’nın savaşa katılması sonucu yenilecektir. (…) Avrupa’da patlayacak savaşta, zafer kazanacak olan İngiltere, Fransa ve Almanya değil, fakat, Bolşevik Rusya olacaktır.” (Cemal Erginsoy, Atatürk’ü Araştırma Merkezi Dergisi, sayı 2, s. 538.)
Amerikan dergisi, bu konuşmayı “hayret verici kehanet” olarak vasıflandırıyor. Sonradan gelişen olayların, bu yorumları ‘yüzde yüz’ oranında doğrulamış olması karşısında, dergi, daha başka nasıl bir niteleme yapabilirdi?

Arnold Toynnbee diyor ki:
“Bir an için tahayyül ediniz ki: Batı dünyasındaki Rönesans, reformasyon, bilim ve düşünce ihtilali, Fransız inkılabı ve sanayi devrimini, Atatürk, bir insan ömrüne sığdırmıştır.” (s.559)
Prof.Dr. Herbert Melzig diyor ki:
“Büyük Yunan filozofu Platon’un, ‘Krallar filozof olsa ve filozoflar kralların tahtında otursaydı…’ şeklindeki dileği, iki bin yıllık tarihte gerçekleşmedi. Halbuki, 20. yüzyılda ilk defa olarak Atatürk’ün şahsında Platon’un istediği gibi kelimenin tam anlamıyla bunu görmekteyiz. O, dâhi bir fikir adamı olarak bir milletin, yani Türk milletinin mukadderatını ele almış ve bu milletiyle atıldığı Kurtuluş Savaşı, bu milletin medeni durumunu değiştirmiş bir inkılap ve diğer milletlerin haklarını da koruyan barış ile insanlığa muhteşem bir örnek vermiştir…”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Hakkımızda

Hayat çok uzun gibi gözükse de, uzun değil kısadır. Yaşam tecrübelerle olgunlaşır. Ülkemizin milli ve manevi değerlerine sahip çıkmak görevimiz olmalıdır. Ulusal milli birliğimize sahip çıkmalıyız. Bir toplumda dil, din, milli ve manevi değerler kaybolursa, o toplum dağılmaya ve yıkılıp yok olmaya mahkûm olur.


İLETİŞİM

BİZİ İSTEDİĞİNİZ ZAMAN ARAYIN