İyilik Yap İyi ol

c74840d7-4c4f-4539-b8c6-ab618a18be3e

Sektörmedya:

14 Şubat Sevgililer Gününde Sanat ve Toplum Üzerine Duygusal Bir Söyleşi Gerçekleştirildi

14 Şubat Sevgililer Günü, İyilik Yap İyi Ol Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nde anlamlı bir etkinlikle kutlandı. Dernek, Tiyatro Sanat Koordinatörü Nilgün Çiğdem’in organizatörlüğünde sanat ve toplum temalı bir söyleşi düzenledi.

Etkinliğe katılanlar arasında Devlet Sanatçısı ve ünlü tiyatrocu Tayfun Sav, sahne alarak dinleyicilere duygusal anlar yaşattı. 67 yaşında emekli bir sanatçı olarak, sanat yolculuğundaki deneyimlerini paylaşan Sav, sanatçının hangi zorluklarla yetiştiğini ve sanatın toplumsal önemi üzerine derinlemesine bir konuşma yaptı.

7 Aralık 1959 tarihinde Ankara’da doğduğunu, 1979 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı Bale Bölümünden mezun olduğunu, aynı yıl Ankara Devlet Opera ve Balesi’nde balet olarak göreve başladığını, söyledi.

1982 yılında İstanbul’da Büyük Kabare adlı müzikalde yer alan Sav, aynı yıl Elveda Dostum adlı filmdeki “Doktor” rolüyle sinemayla tanıştığını. “Dili”, “Gençlerden Gençliğe” belgeselleriyle koreografiye başladığını; 

1986 yılında İstanbul Devlet Opera ve Balesi‘nde bale sanatçılığının yanı sıra; Yasemin Yalçın Tiyatrosu, Bakırköy Belediye Tiyatrosu oyunları ve reklam filmlerinin koreografilerini yaptığını. 1991 yılında Hisseli Harikalar Kumpanyası‘nın TV çekiminde ve Ateş Üstünde Yürümek adlı filmde dans ettiğini, ifade etti. 

1993 yılında kendi isteğiyle İzmir Devlet Opera ve Balesi‘ne solist sanatçı olarak tayin olduğunu. 1996-1998 yılları arasında Mersin Devlet Opera ve Balesi‘nde bale başöğretmeni olarak görevini sürdürürken Adana Devlet Tiyatrosu‘nda koreografi yapmaya devam ettiğini. 1999 yılında yine kendi isteğiyle İstanbul Devlet Opera ve Balesi‘ne solist sanatçı olarak geri döndüğünü, söyleyen Sav sözlerine şöyle devam etti. 

2000 yılından itibaren çeşitli dizilerde rol aldım. T.C. Kültür Bakanlığı İstanbul Devlet Modern Folk Müzik Topluluğu’nun 2003-2004 yıllarındaki konser koreografilerini yaptım. 

İstanbul Devlet Opera ve Balesi‘nde solist sanatçıbalet olarak yıllarca görev aldıktan sonra 2007 yılında emekli oldum diyerek evli ve Deniz adında bir oğlu ve Öykü adında da bir kızı olduğunu söyledi. 

Sav yaptığı Bale Sanatçılığının zor bir meslek olduğunu, çok meşakkatli günler yaşadığını söyleyerek, 68 kuşağın güçlü bir kuşak olduğunu ifade etti.

Ankara’da çocukluğunun ve gençliğinin geçtiğini, Tiyatro eğitimini de Ankara’da aldığını. Zamanın kıymetli sanatçılarından dersler aldığını, bir çoğu ile dostlukları olduğunu, ailecek de sanata düşkün olduklarını, geçmiş anıları içerisinde çok acı günler de yaşadıklarını, bilhassa 1980 öncesi sıkıntıları yaşadıkları gibi, 1980 yılındaki Askeri ihtilalinde izlerini taşıdıklarını, belirtti.

Sav, günümüz sanat ortamını eleştirerek, sosyal medyadaki kirliliğin sanatçı kimliğini sorgulattığını belirtti. “Gereksiz sosyal medya kirliliği, sanatçı sıfatını taşıyan birçok kişinin aslında bu vasfa sahip olmadığını gösteriyor. Biz devlet sanatçıları olarak, sanatsal bir platform yaratarak bu kirliliklerin önüne geçmek istiyoruz,” dedi.

Sanatın gücüne vurgu yapan Sav, “Artık bazı savaşlar sanat aracılığıyla yapılıyor. Telefonlar aracılığıyla sanat adı altında insanların beyinlerini yıkayan ve zarar veren yayınlar, bizleri yok etme çabası gösteriyor. Sanatı doğru kullanmazsak, tehlikeli bir boyuta geliyoruz. Unutulmamalı ki sanatçı kolay yetişmez; sanatçılar, isterlerse toplumu yönlendirebilirler,” diyerek geçmişe dair unutulmaz anılarını paylaştı.

Söyleşinin ardından, İyilik Yap İyi Ol Derneği üyeleri tarafından gerçekleştirilen müzik ziyafeti, etkinliğe katılanlar için keyifli anlar yaşattı.  Dernek Başkanı İsmail Akkın, yaptığı konuşmada derneklerinin temel amacının insanlara iyilik yapmak, iyi insanlar yetiştirmek ve yoksul ve çaresizlere yardımcı olmak olduğunu ifade etti. . Ayrıca, katılımcılara teşekkür ederek, böyle anlamlı bir etkinliği gerçekleştirmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Bu anlamlı etkinlik, sanatın toplumsal rolünü bir kez daha gözler önüne sererken, katılımcılara unutulmaz bir Sevgililer Günü deneyimi sundu.

0549 484 24 89

iyilikyapiyiol@gmail.com

Yukarı Mah. Doğan Sk. No:12/B Kartal – İSTANBUL

Mustafa Kemal Atatürk Sanatla ilgili olarak şu sözleri söylemiştir.

— “Bir millet sanattan ve sanatkardan mahrumsa tam bir hayata malik olamaz. Böyle bir millet bir ayağı topal, bir kolu çolak, sakat ve alil bir kimse gibidir. Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş olur.” 

—“Sanat güzelliğin ifadesidir… Bu ifade söz ile olursa şiir, nağme ile olursa musiki, nakş ile olursa ressamlık, oyma ile olursa heykeltıraşlık, bina ile olursa mimarlık… olur.”

—“Sanatkar, toplumda uzun mücadele ve gayretlerden sonra alnında ışığı ilk hisseden insandır.”

—“Hayatta müzik lazım değildir. Çünkü hayat müziktir. Müzik ile ilgisi olmayan varlıklar insan değildirler. Eğer söz konusu olan hayat, insan hayatı ise müzik mutlaka vardır. Müziksiz hayat zaten mevcut olamaz. Müzik hayatın neşesi, ruhu, sevinci ve her şeyidir.”

—“İnsanlarda bir takım ince, yüksek ve asil duygular vardır ki insan onlarla yaşar. İşte o ince, yüksek, derin ve asil duyguları en çok duyabilen ve diğer insanlara duyurabilen şairdir.”

—“Yüksek bir insan toplumu olan Türk Milletinin tarihi bir özelliği de güzel sanatları sevmek ve onunla yükselmektir. Bunun içindir ki, milletimizin yüksek karakterini, yorulmaz çalışkanlığını, doğuştan gelen zekasını, ilme bağlılığını, güzel sanatlar sevgisini ve milli birlik duygusunu devamlı olarak ve her türlü vasıta ve önlemlerle bağlayarak geliştirmek milli idealimizdir.”

 

İyilik Yap İyi Ol Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nde yapılan Sanat ve Toplum temalı söyleşi ve sonrasındaki eğlence gösterilerinin videosu ve toplantı ile ilgili resimler.

 

Resimler:                

                 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Hakkımızda

Hayat çok uzun gibi gözükse de, uzun değil kısadır. Yaşam tecrübelerle olgunlaşır. Ülkemizin milli ve manevi değerlerine sahip çıkmak görevimiz olmalıdır. Ulusal milli birliğimize sahip çıkmalıyız. Bir toplumda dil, din, milli ve manevi değerler kaybolursa, o toplum dağılmaya ve yıkılıp yok olmaya mahkûm olur.


İLETİŞİM

BİZİ İSTEDİĞİNİZ ZAMAN ARAYIN