“GAZZE’DE AMPUTE OLAN ÇOCUKLAR”
Sektörmedya:
Nurcan Ercan Baki
Dışişleri Bakan Yardımcımız Büyükelçi Ahmet Yıldız,
“Gazze, modern zamanın en korkunç insan yapımı faciasıyla karşı karşıya. Daha önce görülmemiş yıkım ve katliam gözümüzün önünde gerçekleşiyor. Bu çok ıstırap verici.” dedi.
Bu insanlığımıza hakaret.” vurgusunu yaptı.
Katil İsrail’in, Filistin şehirlerine, masum sivil halkın yaşadığı yerleşim yerlerindeki binalara, güvenli bölge diye gönderildikleri bölgeye de, mülteci kamplarına da, acımasızca bombalar yağdırdığı hunharca saldırılarda ölenler..
Enkaz altında kalan yaralananlar..Kolu bacağı ampute olan insanlar içler acısı…Tüm yaşanan bu vahşet karşısında olayın vehametini anlayamayan, şaşkınlıkla ve acıklı bir halde hastanelerde yaşam mücadelesi veren çocuklara psikolojik destek verilmesiyle ve protez sağlanmasıyla ilgili çalışmalar acilen yapılmalıdır.
Gazze Şeridi’nin Han Yunus şehrinde bulunan
Avrupa Hastanesi doktorları, eğer daha fazla personele ve tıbbi kaynaklara sahip olsalardı, kesmek zorunda kaldıkları uzuvların bir kısmını kurtarabileceklerini söylüyorlar..
Gazze’deki hastanelerden birinde bir süre çalıştıktan sonra geriye dönen Kanada’nın Ontario şehrinden bir cerrah, ‘kalbinin ve ruhunun’ halen Gazze’deki çocuklarla birlikte olduğunu ve onlara duyduğu acıyı dile getirdi.
Avrupa Hastanesi Başhekimi Dr. Salih İsmail el-Hams, Kanada basınına yaptığı açıklamada Gazze’de sağlık sisteminin tamamen çöktüğü zaman hastaneye getirilen yaralılar, hızlı bir şekilde tedavi edilebilseydi ya da gerekli tıbbi imkanlar olsaydı çok sayıda hastanın uzuvları kesilmeyecekti, demiştir.
İsrail ordusu, Gazze’nin tek protez üretim ve rehabilitasyon tesisi olan ve 2019 yılında açılan Hamad Hastanesi’ni yok etti.
Çocuklar için protez uzuv üreten önde gelen Alman şirketi Ottobock, projeyi finanse edecek bağışçılarla birlikte 16 yaşına kadar çocuklar için gerekli bileşenleri sağlamak üzere çalışmalara başladı.
Ancak protez satın almak sadece ilk adımı oluşturuyor. Dr. Abu Sitta’ya göre amputasyonlu çocukların büyüme çağında her altı ayda bir tıbbi bakıma ihtiyaçları var. Çünkü kemikler yumuşak dokulardan daha hızlı büyüyor. Bu yüzden kopan sinirler cildin teması halinde çoğu zaman acı veriyor. Ampute çocukların sürekli cerrahi müdahaleye ihtiyacı olduğunu söyleyen Dr. Abu Sitta, her uzuv için genellikle sekiz ila 12 kez daha cerrahi operasyon gerekiyor. Demiştir.
Mısır Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Husam Abdulgaffar, Independent Arabia’ya yaptığı açıklamada, Gazze’den gelen. ve Mısır’daki hastanelerde tedavi gören yaralıların yüzde 70’inin çocuk olduğunu söyledi.
Nurcan Ercan Baki