Doç.Dr.Çetin Göksu: Atatürk’ün Türk Milletine Gösterdiği Hedef
Doç.Dr. Çetin Göksu’nun (ozgurifade.com.tr/ de yayınlanan köşe yazısıb)
ATATÜRK’ÜN TÜRK MİLLETİNE GÖSTERDİĞİ HEDEF
Atatürk, “Daha az zamanda, daha büyük işler başaracağız” dedikten sonra. “Uygarlık Yolunda” başarı elde etmenin, Türk Milletinin özellikleriyle mümkün olacağını anlatıyor “Çünkü, Türk milletinin karakteri yüksektir, Türk milleti çalışkandır, Türk milleti zekidir,” diyor ve (uygarlik yolunda) başarının Türk milletinin özellikleriyle yakından ilgili olduğunu anlatıyor.
Atatürk ayrıca Türk milletinin “birlik ve beraberlik” içinde güçlükleri yendiğini, bu nedenle başarılı olacağını söylüyor.
Atatürk Türk milletinin Uygarlık hedeflerine, “Bilim” sayesinde ulaşacağını oldukça kendine özgü ilginç sözlerle anlatıyor “Ve çünkü, Türk milletinin yürümekte olduğu yükselme ve uygarlık yolunda, elinde ve kafasında tuttuğu meşale, pozitif ilimdir.”
Bir taraftan pozitif bilimi, yükselmenin ve ilerlemenin meşalesi olduğunu anlatırken, sanatın önemini vurguluyor. Ve diyorki: “Şunu da önemle belirtmeliyim ki, yüksek bir insan topluluğu olan Türk milletinin tarihi bir niteliği de, güzel sanatları sevmek ve onda yükselmektir.”
Ayrıca, uygarlığın gelişmesi için, yüksek karakterin, çalışkanlığın, yaratıcı zekanın, güzel sanatlara sevginin önemini anlatıyor ve devam ederek, Türk Milletinin milli idealini (ve hedefini) açıklıyor,
“Milletimizin millî birlik duygusunu devamlı olarak ve her türlü araç ve önlemlerle besleyerek geliştirmek millî idealimizdir.”
Evet işte bu çok önemli: “Milli Birlik duygusunu beslemek ve geliştirmek”. Bugün ülkemizi parçalamak isteyenler, milleti ayrıştırmaya çalışıyorlar. Ülkenin bölünmesinin önlenmesi ve hayata kalabilmenin tek şartı, “milli birlik ve beraberlik” olduğu, bugün çok daha iyi anlaşıldı.
Ve diyor ki,“Bugün, aynı inanç ve kesinlikle söylüyorum ki, millî ideale, tam bir bütünlükle (uygarlık yolunda,) yürümekte olan Türk milletinin büyük millet olduğunu bütün uygar dünya, az zamanda bir kere daha tanıyacaktır.”
Evet Atatürk bize Türk Uygarlığını başlattıklarını ve devam ettirmek için neleri, nasıl yapılması gerektiğini anlatıyor. Ama biz Türkler, Türk Uygarlığının başladığının diğer Uygarlıklardan farklı ve daha ileri hedefleri olduğunun bir farkında bile değiliz.