Başbakanken Ahmet Davutoğlu’nun 9 maddelik eylem planı ne imiş
Başbakan Ahmet DAVUTOĞLU açıkladı: İşte 9 maddelik eylem planı!…
Konu güncellendi:6 Kasım 2014 Perşembe
Geçmişi hatırlatalım istedik.
İşte, Hükümet’in 9 maddelik eylem planı:
Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Ekonomide Öncelikli Dönüşüm Programı Eylem Planı”nı programını açıkladı. Davutoğlu, 25 alanda geniş kapsamlı dönüşüm öngören programın ilk 9 maddesini paylaştı.
Davutoğlu’nun açıklamalarından satır başları:
Sanayi devrimi sonrası imparatorlukların nasıl bittiğini hep birlikte yaşadık. Dışa açılma politikaları Özal ile birlikte başladı. AK Parti iktidarı son 200 yıllık modernleşme tarihinin altın 10 yılıdır 62. hükümet programını yazım sürecinde ısrarla üzerinde durduğumuz konu şuydu. Bu hükümet programının 2015 seçimlerine olan dönem değil 2023’e kadar giden 9 yıllık bir süreci düşünmüştük. Şimdi açıklayacağımız programla hedefleri paylaşacağız.
İŞTE 5 ANA PRENSİP
5 ana prensipten bahsetmek istiyorum. Siyasi istikrar ile ekonomi arasındaki dengedir. Seçimlere giderken ve daha sonraki dönemleri planlarken siyasi istikrar önemlidir.
İkincisi insan odaklı kalkınma önemlidir. Çünkü Türkiye’nin kaynakları itibariyle 2 önemli kaynağın altını sürekli çizdik. İnsanımız ve bulunduğumuz coğrafya. Ekonomide niteliksel dönüşümün doğal kaynağı insanımızdır.
Üçüncüsü insan odaklı teknolojinin gelişmesi. Sanayide kaybettiğimiz yüz yılı yeni dönemde ARGE’ye ağır vererek yeni kayıplar oluşturmayacağız.
Dördüncüsü ekonomide bütüncül bir anlayış geliştirmek. Ekonomi entegre bir bütündür. Reel sektörden kopuk bir finans sektörü devam edemez. Dolayısıyla siyasi istikrarla ekonomi arasında bir bağ varsa finans ile reel sektör arasında da bir bağ vardır. Bankacılık sektörü çöktüğünde fabrikalarda kapanmaya başladı. Bu dönemde en temel konu ekonominin bir bütün olarak yönetilmesidir.
Beşinci ilke ise ekonominin dünya ile bütünleşmesidir. Kapalı ekonomi sistemler varlığını devam ettiremez. Dünyadan kopuk ekonomiler krizleri yönetme kabiliyetlerini kaybeder. Küresel ekonomik gelişmeleri anlayabilen ve yönetebilen bir ülke olmalıyız.
“HAYAL OLARAK GÖRÜLMESİN”
Eğitimde çok büyük reformlara imza atılmıştır. 12 yıl önce açıkladığımız hedefler o günlerde hayalcilik olarak görülebilirdi ama şimdi görüldü ki bunlar gerçekleştirildi. Şimdi ilan edeceğimiz planlar da gerçekleşecektir. İlgili bakanlıklarımız detaylarıyla çalıştılar.
1-İthalata olan bağımlılığın azaltılması programı
Cari açığın arkasında bu sebep vardır. Bu problemi çözmek önemlidir. Türkiye’nin ihtiyacı belirlenerek MTA’nın yurt dışında da madencilik yapacağını sağlayacağız. Enerjide kullanılan techizatın yurt içinde üretilmesini sağlayacağız. Yurt dışından alınmayacak. Demir sektörünün hurdaya bağımlılığını azaltacağız. Sanayi statejini revize edecek sektörel stratejileri bulacağız. Elektrikli araçlar için batarya geliştirilmesini destekleyeceğiz.
2-Teknoloji alanlarında ticarileştirme programı
Öncelikli sektörlerde teknoloji yatırımlarını destekleyeceğiz. Enerji, sağlık, hava, uzay sektörlerinde teknoloji yatırımlarını destekleyeceğiz. Ülkemizde test alt yapısını geliştireceğiz. Kobiler başta olmak üzere girişimciler ve yatırımcılar arasındaki bağları geliştireceğiz. Kümelenme çalışmalarını destekleyeceğiz. Bu yolla 2018 yılına kadar ürün ve marka sayımızı arttıracağız.
3-Kamu alımları yoluyla teknoloji geliştirme programı
Kamu kurum ve kuruluşlarında farkındalığı arttıracağız.
4-Yerli kaynaklara dayalı enerji alım programı
Bu alana özgü yeni destek programları bulacağız. Kurumlar arası koordinasyonu destekleyeceğiz. Linyit kaynaklarımızı ekonomimize kazandıracağız. Dış ticaret gibi önemli bir konuda da zaafı gidermeyi umut ediyoruz.
5- Enerji verimliliğini geliştirme programı
Bilinçlendirme programlarını yaygınlaştıracağız. Enerji verimliliği yatırımlarını geliştirmek için programlar bulacağız. Sanayide yüksek verimli motorları geliştirmeyi destekleyeceğiz. Akıllı ulaşım sistemlerini yaygınlaştıracağız. Termik santrallerde atıklardan azami seviyede yararlanacağız.
6-Tarımda su kullanımının etkinleştirilmesi programı
Modern sulama metotlarını yayınlaştıracağız. Açık sistemleri kapalı sistemlere dönüştüreceğiz. Arıtım sularının tarımda kullanacağız. Çiftçiler başta olmak üzere bilgilendirmeler yapacağız.
7-Sağlık endüstrilerinde yapısal dönüşüm programı
Yönlendirme komiteleri oluşturacağız. İlaç ve tıbbi ilaç alımlarında yerli üretimi arttıracağız. Biyo teknolojik ilaç alanlarında araştırmaları geliştireceğiz. Kobilere yönelik finansal destek mekanizmaları bulacağız.
8-Sağlık turizminin geliştirilmesi programı
Sağlık turizminde hedef ülke bazında programlar hazırlayacağız. Bu alanda hizmet verecek işletmelere ağırlık vereceğiz. Yabancı dil başta olmak üzere çalışanlara eğitim vereceğiz. Yurt dışı tanıtım kapsamında geliştirmeler yapacağız.
9-Taşımacılıktan lojistiğe dönüşüm programı
Lojistik alanda çalışan tüm kurumlar için programlar kuracağız. Ulaşımda elektronik sistemleri geliştireceğiz. Devlet demir yollarının yapılanmasını tamamlayacağız. Gümrük işlemlerini hızlandıracağız. Gümrük kapılarının sayısını arttıracağız.
ÇÖZÜM SÜRECİ
Aslında vurguladığım gibi ülke ekonomisindeki gelişmelerin tüm bölgelere yayılmasına önem veriyoruz. Doğuda da ciddi bir yatırım cazibesi oluşmuştu, oralarda ekonomik bir canlanma gözlemlendi. En fazla teşvike mazhar durumda. Huzur ile istikrar ile bu teşvikler bir araya geldiğinde Doğu’da büyük bir kalkınma olacağına inancımız tam. Son 6-7 Ekim olaylarında iş yerlerinin hedef alınması aslında o bölgede kalıcı bir yatırım hedeflenmesi gerektiğini gördük. Bölgede yaşayan vatandaşlarımıza hükümetimiz kararlı bir mesaj veriyor. Zikrettiğim hususlarda teknoloji olan alanlarda ek teşviklerin verilmesi.
TARIMA ÖZEL BİR KOMİTE
Yapısal dönüşüm planlarına baktığınızda tarım sektörüne özel bir ilgi gösterdiğimiz görülür. Sulama alanında yapacağımız modernizasyon önemlidir. Tarım alanında özel bir komite kuruyoruz.
DÜNYADA İLK 10’DA OLMAK İSTİYORUZ
Son 12 yıl içinde en yakından takip ettiğimiz hususlardan biri Türk ekonomisini dünyaya duyurmak. Dünyada ilk 10 ekonomi içinde olmak istiyoruz. Diğer 9 ülkeye baktığınızda coğrafya olarak Türkiye’den çok büyük ülkelerdir. Engelleri kaldırmakla bu mümkün olabilir. Vizeleri kaldırmak gibi. Ticaret alanımızı genişletmenin en önemli etkeni de gümrük kapılarıdır. [ulusal haber & ulusal ajans_06 Kasım 2014_Perşembe_Ankara)
Gönderen ULUSAL HABER ULUSAL AJAN