Türkiye ve Suriye depreminin ardından önemli gelişmeler
Türkiye ve Suriye depreminin ardından önemli gelişmeler
SARAH EL DEEB ve SUZAN FRASER tarafından.AP HABERLERİ
KAHRAMANMARAŞ, Türkiye (AP) — İnsanları canlı bulma penceresi daralırken, kurtarma ekipleri Türkiye ve Suriye’nin bazı bölgelerini harap eden 6 Şubat depreminin enkazından daha fazla hayatta kalan kişiyi çıkardı .
İşte depremin ardından Cuma günü yaşanan önemli gelişmelere bir bakış.
ÖLÜ SAYISI ARTIYOR
Türk afet yönetimi kurumu, Türkiye’deki ölü sayısını 38.044 olarak güncelleyerek, hem Türkiye hem de Suriye’deki toplam deprem ölüm sayısını 41.732’ye çıkardı.
Arama ekipleri yıkımın ortasında daha fazla ceset buldukça ölü sayısının daha da artacağı kesin.
7.8 büyüklüğündeki güçlü deprem, Türkiye’nin modern tarihindeki en ölümcül felaketti.
DAHA FAZLA KİŞİ KURTARILDI
Cuma günü kurtarma ekipleri, güçlü depremin meydana gelmesinden 11 gün sonra, ağır darbe alan Hatay’ın Defne ilçesinde çöken bir binanın enkazından bir kurtulan çıkardı.
Türkiye’nin resmi Anadolu haber ajansına göre, 45 yaşındaki Hakan Yasinoğlu enkaz altında 278 saat geçirdi. TV görüntüleri, onun bir sedye üzerinde ambulansa taşındığını gösterdi.
Gece saatlerinde çalışan arama ekipleri de deprem enkazında bir kadın ve iki erkeği sağ olarak buldu.
En son kurtarma ekipleri, depremin harap ettiği şehirlerdeki enkazı temizlemeye başladığında geldi .
Özel DHA haber ajansının Perşembe günü geç saatlerde bildirdiğine göre, 29 yaşındaki iki çocuk annesi Neslihan Kılıç, Kahramanmaraş’ta bir binanın enkazından 258 saat mahsur kaldıktan sonra çıkarıldı.
Antakya’da polis kurtarma ekipleri, çöken bir binadan 17 kişinin cesedini çıkardıktan sonra Osman adlı 12 yaşındaki bir çocuğu canlı buldu.
Polis kurtarma ekip lideri Okan Tosun, DHA’ya “Tam umutlarımız tükenirken 260. saatte Osman abimize ulaştık” dedi.
Ekipler, bir saat sonra Antakya’da çöken bir hastanenin enkazında iki kişiye ulaştı.
Bunlardan biri, Mustafa Avcı, kardeşini aramak ve aile üyelerini sormak için bir kurtarıcının cep telefonunu kullandı.
“Hepsi hayatta kaldı mı? O sordu. “Seslerini duyayım.”
BM YARDIMI SURİYE’YE GEÇİYOR
Bir Birleşmiş Milletler yetkilisi, Türkiye’den kuzeybatı Suriye’ye yardım taşıyan toplam 143 kamyonun 9 Şubat’tan bu yana sınırı geçtiğini söyledi.
BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi sözcüsü Jens Laerke, kamyonların altı BM kuruluşundan “çadırlar, şilteler, battaniyeler, kışlık giysiler, kolera test kitleri, temel ilaçlar ve gıda dahil olmak üzere” çok sayıda “eşya” taşıdığını söyledi. Dünya Gıda Programından. Bab al-Hawa ve Bab al-Salam sınır kapılarından geçtiklerini söyledi.
Bu arada BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), sulama sistemleri, yollar, pazarlar ve depolama kapasitesi de dahil olmak üzere depremden zarar gören tarım sektöründeki altyapıyı iyileştirmek için gerekli adımları belirlemek için Türkiye ile yakın işbirliği içinde çalıştığını söyledi.
Roma merkezli ajans yaptığı açıklamada, “Suriye’de, FAO’nun depremlerden etkilenen bölgelere ilişkin hızlı değerlendirmeleri, mahsul ve hayvancılık üretim kapasitesinde büyük aksamalar olduğunu ve bunun da acil ve uzun vadeli gıda güvenliğini tehdit ettiğini gösteriyor” dedi.
SURİYELİLERİN DÖNÜŞÜ
Bab al-Hawa sınır kapısındaki bir yetkili, en az 1.522 Suriyelinin cenazesinin defnedilmek üzere Türkiye’den Suriye’ye getirildiğini söyledi.
Birleşik Krallık merkezli bir savaş gözlemcisi olan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, diğer küçük geçişlerden gelen sayılar toplandığında, Suriye’ye gömülmek üzere geri gönderilen depremzedelerin sayısının 1.745 olduğunu bildirdi.
Hayatta kalan Suriyeliler de Türkiye’den geri dönmeye başladı. Bab al-Hawa sınır kapısından bir yetkili, Türkiye’nin depremden etkilenen Suriyeli mültecilerin Türkiye’deki koruma statülerini kaybetmeden geçici olarak ülkelerine dönmelerine izin vermesinden sonraki ilk gün, Çarşamba günü yaklaşık 1.795 Suriyelinin Türkiye’den Suriye’ye geçtiğini söyledi. .
Karar, depremden zarar görmüş bölgelerde ikamet eden Türk geçici koruma kartı sahiplerinin, Türk makamlarından seyahat izni almak zorunda kalmadan Suriye’ye geçmelerine izin veriyor. Normalde Türkiye, koruma statüsüne sahip olan ve izinsiz olarak Suriye’ye geçen Suriyelileri sığınmacı statülerinden vazgeçmiş olarak kabul ederdi. Koruma kartlarını teslim etmeleri istenecek ve Türkiye’ye tekrar girişleri beş yıl süreyle yasaklanacak.
İSPANYA 100 SURİYELİYİ ALACAK
İspanya, depremde zarar gören 100 kadar Suriyeli mülteciyi Türkiye’ye alacağını açıkladı. Göç Bakanı José Luis Escrivá, mültecilerin depremden en savunmasız ve kötü şekilde etkilenenler olacağını söyledi.
Perşembe günü geç saatlerde duyuruyu yapan Escrivá, “deprem bize Suriye’nin dramını muazzam bir şekilde hatırlatıyor ve biz de imkanlarımız dahilinde yardım etmeye çalışacağız” dedi.
1.500’DEN FAZLA ÇOCUK AİLELERİNDEN AYRILDI
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, depremde ailelerinden ayrı düşen 247’sinin kimliği henüz belirlenemeyen bin 589 çocuğa devletin baktığını söyledi.
953 çocuğun ailelerine kavuştuğunu söyledi.
Oktay, arama kurtarma ekiplerinin 200’den az bölgede çalıştığını ve en büyük sayının Hatay ilinde olduğunu söyledi.
Kaynak: https://apnews.com/article/2023-